vineri, 6 iunie 2014

ctive si rezultate atinse in cadrul unor cercetari intreprinse de Centrul pentru Inovare si Dezvoltare – Bucuresti

Obiective si rezultate atinse in cadrul unor cercetari intreprinse de
Centrul pentru Inovare si Dezvoltare – Bucuresti
Adrian Dan
Description: C:\Users\AD\Desktop\Adrian poza CV.jpg

Centrul pentru Inovare si Dezvoltare ce activeaza in cadrul UB-FSAS a intreprins in cadrul proiectului POSDRU “Universitatea – pol pentru inovare si dezvoltare” cateva initiative pentru atingerea obiectivelor propuse. Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului a fost „dezvoltarea/testarea/aplicarea metodologiei pentru monitorizarea si evaluarea impactului pe care oferta educationala a UB-FSAS o are asupra actorilor cheie (Studenti, Mediul Economic) din regiunea Bucuresti-Ilfov”. In acest sens CID a intreprins o cercetare ce a avut ca grup tinta 150 de subiecti din instituţii considerate ”actori cheie în domeniul dezvoltării regionale”: instituţii publice, servicii deconcentrate, ONG-uri, IMM-uri dar si studenti ai FSAS. Temele abordate in aceasta cercetare au vizat: I. Experiența profesională si competențele de bază; II. Absolvirea unor cursuri de specializare în domenii-cheie ale dezvoltării regionale; III. Nevoia de pregătire suplimentară în domenii cheie pentru dezvoltarea regională; IV. Domeniul de activitate cu cel mai mare potențial de dezvoltare în localitatea de reședință; V. Aprecierea generală a condițiilor de muncă și a mediului ocupațional; VI. Importanța mediului ocupațional pentru dezvoltarea profesională; VII. Evaluarea cunoștințelor deținute în domenii-cheie pentru dezvoltarea regională; VIII. Auto-evaluarea competențelor deținute in domenii specifice DR; IX. Motivația pentru a urma un master în domeniul dezvoltării regionale.
Cercetarea a relevat ca in multe domenii cheie (scriere & implementare de proiecte cu finantare nerambursabila; managementul proiectelor; elaborare strategii de dezvoltare; management financiar; achizitii publice), peste 75% dintre cei intervievati considera ca nu detin competentele necesare, deoarece marea majoritate a lor nu au absolvit cursuri de specializare în domenii-cheie ale dezvoltării regionale. In acest sens am incercat sa vedem care este nevoia de pregătire suplimentară în domenii cheie pentru dezvoltarea regională. Peste 1/3 dintre cei intervievati au afirmat ca ar avea nevoie „intr-o mare masura” de cursuri privind elaborare de propuneri de finantare, managementul proiectelor, egalitate de sanse, comunicare si negociere si antreprenoriat. Identificarea unei astfel de nevoi se coreleaza inalt cu afirmatia respondentilor privind motivatia lor de a participa la un program de master specific pentru dezvoltarea unor astfel de competente. In acest sens motivele dominant invocate au fost, in ordine, urmatoarele: 1. dezvoltarea personala (88%); 2. posibilitatea avansarii profesionale (69.3%); 3. posibilitatea de indeplinire mai buna a sarcinilor curente de lucru (62.7%); 4. posibilitatea dezvoltarii unei activitati/ afaceri pe cont propriu (56%).
Din aceasta micro-cercetare este evident ca exista o mare nevoie de formare in aceasta sfera, iar Centrul pentru Inovare si Dezvoltare din Bucuresti are la randul sau o mare perspectiva de dezvoltare si interventie in anii urmatori, asigurand astfel Sustenabilitatea proiectului pe termen lung.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu